Offerte aanvragen ( product(en))

Neolith Gevel

Neolith Gevel

Nieuws

21/10/2020 02:18 | tags: nieuws, blog

Het voormalige bankgebouw aan de Daalsesingel in Utrecht was al geruime tijd buiten gebruik. De oorspronkelijke vliesbekleding volstond totaal niet meer binnen het huidige stadsbeeld en de plint van het gebouw werd zelfs voor een groot deel ingenomen door reclameaffiches.

Zeven verdiepingen

Dat is nu veranderd door op de begane grond een volledig glazen gevel aan te brengen welke direct zicht geeft op de huidige kantoor­entree. De zeven erboven gelegen verdiepingen hebben alle aan de buitenkant een keramische bekleding gekregen met 6 mm dikke Neolith-platen. De architect koos daarbij voor de tint Strata Argenta. "Met een beetje structuur in het oppervlak, lijkt het aardig op travertin", legt Roy van Lankveld uit.


Vanuit Spanje

Als adviseur van Michel Oprey vertegenwoordigt hij de Spaanse fabrikant van het plaatmateriaal. "De maten waren uitgewerkt door de architect en ingemeten door de verwerker en vervolgens uitgevoerd door de fabriek. Hieruit konden ze in Spanje precies de maatvoering van de verschillende platen aflezen. Die verschillen onderling namelijk behoorlijk; de grootste is zo'n 80 x 140 cm." Zo is door de afwisselende maten een fysiek en esthetisch lichte gevel ontstaan welke op afstand als een geheel overkomt. Dichter­bij is het zorgvuldige patroon van de minimale open voegen te zien.

Strongfix

Onder de noemer Strongfix leverde Neolith ook haar eigen aluminium bevestigingssysteem. Aan de rugzijde van de tegels worden telkens twee horizontale regels vastgezet. Per profiel worden in de plaat beperkte horizontale gleufjes uitgefreesd en doordat deze onder een hoek van 45° met het oppervlak staan, ontstaat een soort zwaluwstaart­verbinding. De aluminium dragers die in het gleufje grijpen, worden met MS-kit (epoxy) vastgezet. De combinatie zorgt voor een mechanische en chemische verankering. Volgens de fabrikant wordt dit systeem beschouwd als het meest veilige dat op dit moment voorhanden is.


Arte in Projecten

Op de bouwplaats zorgde Arte in Projecten voor de uiteindelijke montage. Allereerst moest aannemer Aalbers Bouw echter de oorspronkelijke aluminium vliesgevel verwijderen. "We gebruikten de maatvoering van het draagsysteem als leidraad voor onze profielen." legt Hugo van Osch uit. Voor Arte is hij de projectleider voor de keramische gevelafwerking. "Voor wij aan de slag konden moest de aannemer ook nog de raamopeningen verhogen, want die waren veel te klein. Daarna konden wij prima verder op het beton van de oorspronkelijke gevelconstructie. Daarop hebben we verticale aluminium stelregels gemonteerd. Daartussen kwam 8 cm glaswol en zodra dat er zat, konden we de horizontale ophangprofielen van Strongfix aanbrengen."

Regels

Dat laatste was heel secuur werk, want de regels die op de achterkant van de Neolithplaten zitten, worden er over de volle lengte door gedragen. Met weinig speling. Tegelijk blijft er zowel verticaal als horizontaal een open voeg over van 5 mm. "En dan moesten we de platen bij de neggekanten van de raamopenin­gen ook nog om de hoek zetten. Voor strakke hoeken zijn de platen daarom in verstek gezaagd," benadrukt Hugo. Eind juni is de gevel opgeleverd, zonder veel ophef. Voor de inrichting en het interieur is de opdrachtgever nu verder aan de slag. Van Osch concludeert: "Wij zijn trots op het resultaat. Bovendien zijn we er honderd procent zeker van dat er niks los komt van de gevel. Gewoonweg uitgesloten. Als je dat zou willen, is het natuurlijk mogelijk de platen uit zijn ophanging te halen. Handig als er veranderingen aangebracht moeten worden, ook op lange termijn. “

Dit project is in samenwerking met Arte uitgevoerd.

Artikel: TegelTotaal
Neolith Gevel

Meer nieuws

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.