Offerte aanvragen ( product(en))

Ceramaxx: onverwoestbaar en kleurvast

Ceramaxx: onverwoestbaar en kleurvast

Nieuws

11/03/2021 01:23 | tags: nieuws, blog

Onlangs werd onze directeur Outdoor Marcel Verdickt geïnterviewd door Vakblad De Hovenier, dit resulteerde in onderstaand artikel.



De evolutie van een keramische tegel naar een merknaam

 

In 2018 introduceerde Michel Oprey & Beisterveld een drie centimeter dikke keramische tegel genaamd Ceramaxx. Dit ontwerp was het resultaat van innovaties in het bakproces en op het gebied van digitale printing. Sinds de introductie bouwde Ceramaxx in korte tijd een indrukwekkende reputatie op en nestelde zich in de top van de high-end toepassingen in de wereld van de sierbestrating.

Auteur: Jeroen Poldermans

'Wij houden bij de designs van Ceramaxx rekening met wat er leeft in de markt, waarbij onze voorkeur uitgaat naar designs geïnspireerd op natuursteen. Soms gebruiken we daarom monsters van echt natuursteen als basis voor de reproductie', vertelt Marcel Verdickt, directeur Outdoor bij Michel Oprey & Beisterveld. Kort samengevat is Ceramaxx een ongeëvenaard harde keramische tegel met een natuurgetrouwe look.

 

Het kleurdesign en de uiteindelijke look-and-feel worden door middel van digitale printing aangebracht

 

The making of...

Net als bij elke andere keramische tegel vormt gebakken klei de basis van Ceramaxx. Kwaliteit in keramiek bereik je onder andere door de keuze van de juiste kleimengsels, een perfecte persing en last but not least het bakproces. Het bakproces van Ceramaxx vindt plaats in hypermoderne ovens en wijkt af van dat van conventionele keramische tegels. De geheime formule zit hem in de juiste temperatuur, de snelheid van het bakproces, de lengte van de oven en in het kleimengsel waaraan enkele elementen zijn toegevoegd. Aan deze combinatie van factoren dankt de tegel zijn enorme druk- en buigsterkte. De precieze details van het proces blijven het geheim van de smid. Deze smid (tevens partner van Michel Oprey & Beisterveld) heeft de knowhow en werkt vanuit een hypermoderne fabriek ergens in Europa. 'Daar wordt op basis van zorgvuldig samengestelde kleimengsels een slurry gemaakt. Die slurry wordt maximaal gedroogd en geperst, totdat er een basisproduct ontstaat dat we in het vakjargon biscuit noemen. In die biscuit zit al het reliëf, door de speciale persmal die wordt gebruikt. Ten slotte worden het kleurdesign en de uiteindelijke look-and-feel door middel van digitale printing aangebracht. Digitale printunits kunnen heel gedetailleerd kleuren en kleurnuances reproduceren. Na deze fase gaan de tegels de oven in', legt Verdickt uit.





Designs en formaten

Designs en formaten Er zijn momenteel zo'n vijftig verschillende gepatenteerde Oprey & Beisterveld-designs. Het streven is om deze ook in alle formaten te kunnen leveren. Sommige designs bootsen de look van kwartsieten na, andere gaan meer in de richting van granieten. Er zijn ook kalksteenachtige designs en er is zelfs een houtprint. Verdickt: 'Om compleet te zijn, hebben we een houtprint aan het assortiment toegevoegd. Hout is populair bij consumenten die graag de look-and-feel van hout willen zonder de nadelen en het onderhoud van echt hout. Bij het ontwerpproces laten wij ons inspireren door de natuur, omdat wij sinds onze oprichting in 1968 bekendstaan als importeurs van natuursteen. Natuursteen zit in ons DNA.' Hij vervolgt: 'Op dit moment is Ceramaxx te verkrijgen in zes formaten: 60 x 60 cm, 80 x 80 cm, 80 x 40 cm, 90 x 90 cm, 120 x 30 cm en 120 x 60 cm. Het formaat 60 x 60 cm wordt het meest verkocht. De tegels van 90 x 90 cm en 120 x 60 cm zijn echter sterk in opmars, onder andere vanwege hun ruimtelijkheid. Voor de aanleg van een oprit is Ceramaxx de ideale tegel dankzij zijn ultrahoge druk- en buigsterkte. Het formaat 60 x 60 cm wordt hier meestal voor gebruikt.'

 

'Voor de aanleg van een oprit is Ceramaxx de ideale tegel dankzij zijn ultrahoge druk- en buigsterkte'





Ceramaxx als oprittegel

Om de extreem hoge druk- en buigsterkte van de Ceramaxx-tegel te illustreren, werd vorig jaar een testopstelling gemaakt met vier tegels van 90 x 90 cm. Deze tegels werden alleen ondersteund op de vier hoeken door een tegeldrager. Vervolgens werd er een auto van 2.700 kg op geplaatst, met de banden op het hart van deze vier tegels. De tegels gaven geen krimp en doorstonden de test moeiteloos, waaruit bleek dat Ceramaxx onverwoestbaar is en prima als oprittegel gebruikt kan worden. Bij de aanleg van een oprit moet er wel vakkundig een fundering gelegd worden. Verdickt: 'Als ondergrond adviseren wij een maximaal drainerende granulaten verhardingslaag in de juiste dikte (tussen de 30 en 50 cm), waarbij de diepste laag bestaat uit de grofste stenen, daarbovenop de middelgroffe stenen en daarboven komt de straatlaag. Deze lagen worden met een trilplaat aangetrild. De straatlaag bestaat bij voorkeur uit ofwel gestabiliseerd zand (één deel cement op zes delen schoon rivierzand) ofwel drainagemortel. Vervolgens voorzie je de rugzijde van de tegel van een hechtende lijmlaag, zoals Tubag TNH Rapid Tras-hechtemulsie/tegellijm. Bij het leggen van de tegels moet ook aandacht worden besteed aan het invoegen en het gebruik van een opsluitsteen, zodat de vloer met het funderingsmateriaal strak opgesloten ligt. Het resultaat levert niet alleen een visueel strak plaatje op, maar is daarnaast ook onderhoudsvriendelijk. Op het terrein van Michel Oprey & Beisterveld in Echt is ter illustratie een aantal parkeervakken aangelegd met Ceramaxx-tegels.

 

Er werd een auto van 2.700 kg op geplaatst, met de banden op het hart van de vier tegels

 





Drainage

Ceramaxx is een nagenoeg waterdichte tegel. Hoe je omgaat met de afwatering van de constructie, is de keuze van de hovenier/installateur. Als je zorgt voor een goed opgebouwde fundering met de juiste korrelmaat (gebroken puinfundering of granulaatfundering), kun je probleemloos werken met een waterdoorlatende voeg. Verdickt geeft de voorkeur aan een waterafstotende voeg. 'Een waterdoorlatende voeg kan bij vorst problemen opleveren, omdat een bevroren ondergrond kan gaan bewegen; dat willen we zien te vermijden. Wij hebben - onder andere in verband met vorst - een lichte voorkeur voor een waterafstotende constructie, omdat wij ervan overtuigd zijn dat al te veel water in constructies buiten altijd een risico met zich meebrengt. Voorkomen is altijd beter dan genezen. In principe is zowel de waterafstotende als de waterdoorlatende methode prima, als de hovenier/installateur maar de regels van de kunst respecteert. In onze showtuin in Echt hebben we Ceramaxx zowel in drainagemortel als in gestabiliseerd zand gelegd, om te laten zien dat beide opties perfect en probleemloos toepasbaar zijn.'

 

Een kleurvaste tegel die van nature vuil- en waterafstotend is

 

Duurzaamheid en onderhoudsgemak

Verdickt: 'De tand des tijds zal Ceramaxx met groot gemak doorstaan, want er moet een hamer en beitel aan te pas komen om de tegel te kunnen beschadigen. De tegel is onverwoestbaar, wat te danken is aan de intrinsieke eigenschappen van het kleimengsel en het bakproces. Bij een betonnen tegel veroorzaakt het alkalische gehalte van cement ervoor dat de kleuren op den duur gaan verbleken. Bij Ceramaxx is dat niet het geval omdat het nu eenmaal om keramiek gaat, waarbij de kleur letterlijk in de tegel ingebakken wordt. Voor de consument betekent dit een kleurvaste tegel die van nature vuil- en waterafstotend is en daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Zand of aanslag kun je probleemloos met een tuinslang wegspoelen en ook een sopje met een standaard-schoonmaakmiddel levert geen nadelen op voor de kleurvastheid. Zoals altijd in de tuin zien we liever geen agressieve chemische bijtende middelen, ofschoon Ceramaxx zelfs dat zou verdragen. Een emmer water en een bezem is alles wat je nodig hebt voor decennialang tegelplezier.'





Assortiment

Het complete Ceramaxx-assortiment is in de showtuinen en showrooms van Michel Oprey & Beisterveld in Echt en Vianen te bezichtigen. Het dealernetwerk van Michel Oprey & Beisterveld vertakt zich door heel Europa, waardoor de reputatie van Ceramaxx zich als een inktvlek verspreidt. Mede hierdoor is 'Ceramaxx' in korte tijd van een keramische tegel tot een merknaam uitgegroeid. De hoogwaardige collectie Ceramaxx-tegels maakt deel uit van het grootste assortiment keramische terrastegels van de Benelux waarover Michel Oprey & Beisterveld beschikt. Geïnteresseerden kunnen het Garden Book 2023 bestellen via de website, per e-mail of telefonisch.

Ceramaxx: onverwoestbaar en kleurvast

Meer nieuws

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.