Offerte aanvragen ( product(en))

Grind of split, wat is het verschil?

Grind of split, wat is het verschil?

Blog

16/04/2020 11:27 | tags: blog

De meest eenvoudige verschijningsvorm van natuursteen is wel split of grind. Toch kun je hiermee heel veel sfeer creëren. De collectie van Michel Oprey & Beisterveld bestaat voornamelijk uit decoratieve splitten en grinden, die uit de hele wereld geïmporteerd worden om gemakkelijk decoratieve vlakken en halfverhardingen aan te leggen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen grind en split?
Grind

Grind is natuursteen die door bewegingen van water in de natuur een ronde vorm heeft verkregen. Grind vind je voornamelijk in rivieren en zeeën, waarbij de beweging van het water zorgt voor erosie. Het is deze erosie die aan de basis ligt van de uiteindelijke ronde vorm van grind. In de grindgroeves wordt het natuurlijke rolgrind nog verder industrieel uitgezeefd in de verschillende fracties of maten die ter plaatse in de natuur voorkomen. Die maten zijn heel vaak een natuurlijke zandfractie van 0/5 mm en grind maten zoals 6/8 mm, 8/16 mm en 16/32 mm. Afhankelijk van de vindplaats zijn er soms nog wat grotere fracties zoals 30/60 mm beschikbaar. Doordat grind bestaat uit losse korrels, zal het regenwater ongehinderd zijn weg vinden naar de ondergrond, zodat de levensnoodzakelijke grondwatervoorraden bij elke regenbui keer op keer worden aangevuld. Het draagt op deze manier in grote mate bij aan de natuurlijke doorsijpeling van water in de ondergrond waardoor afvoer naar de riool niet meer nodig is. Natuursteen grind is van nature zeer hard materiaal. Deze hoge hardheid zorgt ervoor dat grind maar zelden groene aanslag vertoont, waardoor de kleuren pracht en praal winter en zomer perfect in stand wordt gehouden.


“ 100 % waterdoorlatend “Split

Split is natuursteen die in een industriële installatie wordt gebroken en uitgezeefd in verschillende fracties of maten. Split is hierdoor hoekig terwijl grind eerder een natuurlijke ronde structuur heeft. Door dit hoekige karakter zal een laag split als het ware in mekaar haken, wat de stabiliteit ten goede komt. Daar waar grind een rechtstreeks product van de natuur is, wordt split industrieel geproduceerd van grote brokken of grote keien natuursteen. Hierdoor kan er van nagenoeg alle harde natuursteen soorten split worden geproduceerd. Het scala aan mogelijkheden en kleuren natuursteen split is hierdoor nagenoeg onuitputtelijk. Iedereen kan op deze manier zijn eigen tuin naar eigen wens en behoefte “inkleuren” met een zeer uitgebreide keuze aan prachtige tinten split. Bovendien zorgt het industriële breek en zeef proces er ook nog voor, dat er zeer veel verschillende maten en fracties mogelijk zijn. De kleinste fractie van een industrieel breekproces wordt gevormd door 0/2 of 0/5 mm materiaal, het zogenaamde brekerzand. Verder zijn populaire split maten 8/16 mm, 16/32 mm en 32/56 mm. Net zoals bij grind, bestaat ook split uit losse korrels waardoor een 100 % waterdoorlatendheid wordt gegarandeerd. De voordelen voor de natuurlijke en directe doorvoer van water naar de ondergrond, en het vermijden van de belasting van rioleringsstelsels liggen hierdoor voor de hand.

Bij de aanleg van tuinpaden, opritten en decoratieve vlakken met grind en split, adviseren wij het gebruik van Nidagravel stabilisatiematten. Deze honinggraatstructuur platen zorgen ervoor dat split of grind stevig op zijn plaats wordt gehouden waardoor het rollen en bewegen van de split en grind tot een absoluut minimum wordt herleid. Het resultaat is een zeer homogene en stevige laag natuursteen split of grind, die er bijzonder strak en fraai zal uitzien. Door Nidagravel stabilisatiematten toe te passen zal ieder tuinpad en elke oprit met split of grind in het dagdagelijkse gebruik voor elke voetganger, fietser of automobilist aanvoelen alsof het over een compleet verhard pad of oprit met Bestratingsmaterialen zou gaan. Nidagravel maakt het zelf aanleggen van een grindpad of een oprit met split of grind nog meer gemakkelijk en eenvoudig, met een gegarandeerd top resultaat.


“ Colour your garden.... met split en grind van Michel Oprey & Beisterveld! “Goed voor moeder natuur

Split en grind dragen bij aan een beter milieu omdat ze naturel en puur zonder toeslag stoffen zoals cement kunnen worden toegepast. Omdat onze dorpen en steden in toenemend mate bestraat en geasfalteerd worden, vindt regenwater steeds moeilijker een weg naar de bodem, en raken onze rioleringsstelsels oververzadigd. Voor de natuur is het ideaal als hemelwater direct geabsorbeerd en opgeslagen kan worden op de plek waar het valt. Split of grind is hierdoor dé oplossing bij uitstek om semi verharde oppervlakken te creëren die ten allen tijde 100 % waterdoorlatend blijven, en die in kleur, vorm en stabiliteit prachtige resultaten opleveren. Doordat grind en split uit losse niet gebonden korrels bestaat, vindt water snel en gemakkelijk zijn weg naar de ondergrond. Door split en grind in uw oprit of tuin te verwerken, draagt u bij aan een beter milieu en helpt u moeder natuur met het aanvullen van haar grondwaterreserves. Tel hierbij op dat grind en split per m2 erg aantrekkelijke prijzen laat optekenen vergeleken met tegels of bestrating, dan zorgen deze prachtige materialen uit de natuur voor nog meer win / win.
Grind of split, wat is het verschil?

Meer berichten

Copyright © 2013-heden Magento. Alle rechten voorbehouden.